Beokon 2018 — Treći dan

Beokon 2018 — Program i satnica

TREĆI DAN – NEDELJA

Velika sala

13:00 – Marvel 10 godina MCU-a

Pre 10 godina, kada je izašao prvi Iron Man film, ni Marvel nije očekivao da će postići uspeh koji se danas podrazumeva. 10 godina i 20 filmova posle, razgovaramo o najvećem filmskom poduhvatu koji je Holivud ikad video, o dobrim i lošim stvarima i o onome što nas (možda) očekuje u budućnosti MCU.

14:20 – Kosplej takmičenje

Na Beokonu, kao i svake godine organizujemo revijalno – catwalk kosplej takmičenje. Dokle god je vaš lik zvanično postojeći u bilo kom fandomu filma, stripa, knjige, crtanog, serije ili bilo čega drugog – svaka stilistička obrada koju za njega osmislite je dobrodošla – steampunk, humanizacija, genderbend, i mnoge druge. Jedini uslov za učestvovanje je da kostim nije prethodno nagrađivan na domaćim takmičenjima.

Onlajn prijave su otvorene do 1. novembra, i svi koji se prijave ovim putem imaju besplatan ulaz u nedelju, na poslednji dan Beokona, kada je i kosplej takmičenje. Moguće je prijaviti se i na sam dan takmičenja na info pultu, ali za ovakvu prijavu je potrebno da kupite svoju kartu.

Prijavu možete izvršiti ovde: http://www.sakurabana.rs/2018/10/10/kosplej-takmicenje-beokon-2018/

16:00 – Predstavljanje izdavača: Makondo

Izdavačka kuća Makondo je nastala 2012. godine i iako je okrenuta svim školama stripa, od francusko-belgijskog BD stripa do američkog grafičkog romana, pre svega prepoznaje po svom radu na stripskim klasicima – od najranijih (Mali Nemo u Zemlji snova), preko američkog novinskog stripa (Fantom i Mandrak, u saradnji sa izdavačkom kućom Beli Put) do onih „novijih“, poput radova Dina Batalje. Na ovom panelu će publici predstaviti svoja najnovija izdanja: „Elrik“ , adaptacija čuvene knjige Majkla Murkoka, „El Topovi sinovi“ (nastavak kultnog filma Alehandra Hodorovskog)  i „Karavađo“ iz pera i kista poznatog Mila Manare.

17:00 – Westworld – Osvrt na drugu sezonu HBO serije

Ovog proleća, imali ste priliku da pratite podkast “Dopisi iz Zapadnog sveta”, nastao u saradnji Dopisa iz Diznilenda i Geekovache, gde su Miljan, Nemanja i Isidora, sa povremenim gostima, do tančina trtljali o novoj sezoni serije “Westworld”, ambicioznog sočinjenija televizijske kuće HBO, koja sajberpank pitanje šta-čini-čoveka-a-šta-mašinu smešta u robotski Divlji zapad. Na ovoj tribini, trojac iz podkasta će uživo diskutovati valja li druga sezona čemu – koje je teme načinjala, šta je s njima postigla, da li je razvoj likova bio smislen, da li je radnja bila opterećena namernim zamajavanjima publike, i čemu je zapravo služio izlet u šogunski Japan. Kao i uvek, bez dlake na jeziku.

18:00 – Moj Film je bolji od tvog: AI/ROBOTSKI SPECIJAL

Odnosa čoveka i mašine, prirodne i veštačke inteligencije, oduvek zauzima posebno mesto i predstavlja večitu inspiraciju u naučnoj fantastici. Tanka je linija između dobroćudnih pomagača i osvetnički nastrojenih neprijatelja, a ova tema iznedrila je mnoštvo klasika i ikoničkih likova. Koji su od njih najbolji/najupečatljiviji? Koji filmovi i serije daju najzanimljivije prikaze raznih oblika veštačke inteligencije? Koja su najbolja dela, a ko najbolji likovi? Pozvali smo troje gostiju koji će pokušati na što bolji način da odgovore na naša pitanja, a mi ćemo zajedno sa publikom izglasati čiji su odgovori najbolji. Otkrijte sa nama šta vas čini ljudima.
Gosti: Dr Ivana Damnjanović (FPN), Ana Ješić (izdavačka kuća Heliks) i Nikola Popević (RTS)
Autori i sudije: Miloš Petrik, Miloš Cvetković i Sofija Vuković Petrik.

19:30 – IN MEMORIAM: HARLAN ELISON

Harlan Elison je ove godine umro u snu, iako se verovatno nadao da će umreti u sred rečenice tokom jedne od brojnih rasprava. Tako su njegovu smrt opisivali otprilike svi koji su ga poznavali. Pošto smo svi u svetu bliži nego ikad, svi koji su ikada radili sa ovim istinskim velikanom govorili su: “da bio je genijalan, ali…”. To “ali” se odnosilo na njegov vatreni karakter, kontrašku prirodu i želju da se svađa i raspravlja sa, pa sa svima.

Pošto Elisona nismo poznavali, niti smo od njega poštom dobijali mrtve hrčke, stotine cigala, niti bivali tuženi pred sudom, a niko od nas nije ni izdavač koji ne poštuje pisce, ostaje nam poznavanje Elisona na onaj važniji način – putem njegovog dela.

Harlan Elison je bio politički i društveno angažovan i aktivan, a pisao je kroz SF i druge vrste fantastike o svim mogućim društvenim i tehnološkim temama. A pisao je mnogo i često, na različite teme, ali uvek briljantno, inovativno, a često i revolucionarno. Nije poznat po jednom ili više kapitalnih dela, već po seriji pre svega kratkih priča, ali i romana i novela, scenarija i eseja koji čine bukvalno jedinstven opus u svetu fantastike.

Nikada više nećemo imati bilo koga sličnog Harlanu Elisonu.

Ako ste ga čitali i voleli, dođite da zajedno pričamo o njegovom delu, uticaju i radu. A ako spadate u grupu ljudi koji ga još nisu sreli, dođite i poslušajte o kakvom se jedinstvenom autoru i osobi radi.

Učestvuju: pisac, prevodilac, znalac Oto Oltvanji; autor knjige “Srpska naučna fantastika”, hroničar i legenda Mića Milovanović; Moderator: Pavle Knežević

20:30 – Projekcija: EDERLEZI RISING

Žanr: Naučna fantastika
Režija: Lazar Bodroža
Scenario: Sebastian Cavazza, Stoya, Marusa Majer,…
Trajanje: 85 min.

Ederlezi Rising je uzbudljiva naučno-fantastična priča smeštena u bliskoj budućnosti, o prvoj misiji na Alfa Kentauri koju preduzima multinacionalna Ederlezi korporacija.

Ederlezi angažuje Milutina, kosmonauta slovenskog porekla, koji je trening prošao u nanovo formiranom futurističkom Sovjetskom Savezu, a kao družbenicu mu dodeljuje Nimani, ženskog androida programiranog da ispuni sve Milutinove želje. Pošto mu dosade beskonačne seksualne igre i Nimanino unapred programirano ponašanje, Milutin rešava da ponovo pokrene Nimanin operativni sistem, ali tako da ona funkcioniše samo na osnovu unosa koji su generisani njenim iskustvima sa njim. Na taj način, pretvara je u nešto najbliže pravoj osobi što android može da postane. Ali, nakon što postane osoba, Nimani zapada u depresiju i postaje destruktivna. Milutin shvata da Nimani, ne samo da je opasnost po misiju, nego i da postoji mogućnost da se samouništi.

Priču o EDERLEZI RISING pratimo godinama, još otkad je Dimitrije Vojnov najavio da će adaptirati priču “Predveče se nikako ne može” Zorana Neškovića u saradnji sa režiserom Lazarom Bodrožom. Očekivao se kraći vizuelno upečatljiv film (u skladu sa prethodnim Bodrožinim ostvarenjima), ali nakon nekoliko neočekivanih produkcijskih uzleta i smele podele uloga (Stoya, Cavazza) dobismo dugometražnu digitalnu divotu koja žanje nagrade po svetu a i Srbiji.
Pošto film neće još uvek u bioskope a mogao se videti samo po festivalima, jako nam je drago što možemo da ga prikažemo direktno fanovima naučne fantastike.

Pre samog filma u kraćem razgovoru publici će se obratiti Dimitrije Vojnov (scenarista), Zoran Nešković (autor predloška) i Boban Knežević (urednik Tamnog vilajeta), a premijerno će biti prikazan prateći sadržaj sa bluray izdanja koje je u izradi (snimanje filma, intervjui sa glumcima).

Mala sala

12:30 – Predstavljanje izdavača: SystemComics

Izdavačka kuća System Comics je osnovana 2001. godine sa osnovnom idejom da objavljuje stripove domaćih autora kao i stripove poznatih domaćih autora koji su izašli van naše zemlje i koji nisu bili dostupni čitaocima na srpskom jeziku. Ubrzo su pored domaćih autora počeli da prate i svetske trendove i objavljuju strane stripove. Na Beokonu će predstaviti svoja izdanja Hellboy i Torpedo.

13:30 – Gamemastering 101

Predavanje za sve koji žele da saznaju više o tome kako organizovati i voditi FRP/RPG kampanju ili seansu.

-Kako napraviti priču, seting i atmosferu
-Kako izaći na kraj sa igračima
-Uobičajene greške i kako ih izbeći
-Koja pomagala koristiti i nadasve – kako stvoriti jedno zabavno iskustvo za tebe i tvoju grupu.

Učesnici: Vuk Nikolić, Veljko Mirković

14:30 – Peđa Figure- Star Wars Igračke

Istorijat nastanka i razvojne linije Star Wars figura je zanimljiva i složena priča o kojoj je čak i snimljeno više dokumentaraca. Na ovom predavanju ćete pored kratkog uvoda u tu priču imati prvenstveno prilike da čujete iskustva domaćeg kolekcionara, zabavne zgode i nezgode vezane za nabavljanje i širenje njegove kolekcije, kao i objektivan osvrt na kolekcionarstvo u našoj zemlji i inostranstvu i njegov odnos sa trenutnom situacijom na tržištu.

15:30 – Fantasy Myths – Mitologija, religija i duhovnost u Warcraft univerzumu

Univerzum Warcraft franšiže je jedan od najkompleksnijih i najrazrađenijih univerzuma u video igrama, ali i kada je pisanje epske fantastike u pitanju. Priča (ili “lore”) isprepletana oko likova, naroda i svetova sastoji se od mnoštva slojeva. Ključni aspekt i osnova priče leži u legendama, mitskoj istoriji i verovanjima, tj. duhovnosti svakog od naroda – a najpre u borbi viših sila. Kosmos (tzv. “Great Dark Beyond”) je kreiran na određen način i od strane određenih entiteta: mit o postanju se prenosi sa generacije na generaciju. Takođe, poznato je da postoji više dimenzija u kojima obitavaju bića umnogome nepoznata smrtnim rasama. Ipak, te “više” sile se konstantno mešaju u materijalni svet, što je proizvelo pojavu verovanja, mitova, religijskih sistema, pa i čitavih novih frakcija (kao što je npr. Horda). Čitav univerzum je prepun mitskih bića, bogova, polubogova, duhova i magije. Na ovoj tribini ćemo se upoznati sa ovim interesantnim fenomenima te tako ući duboko u duhovni i mitološki svet Warcraft-a.

Predavač Vladimir Stankovic, poznat kao FantasyMyth

16:30 – Zašto nikad nećemo dobiti dobar film po borilačkoj igri

Opštepoznato je da adaptacije video igara u filmove nose sa sobom izvesne manjkavosti. Podžanr koji je posebno bogat užasima su adaptacije borilačkih igara, koje nikako da zavrede neku pristojnu igranu verziju. Vaši stari znanci, Nenad Grujić, Nemanja Popović i Nikola Aksentijević će vas povesti u putovanje po užasima filmova po borilačkim igrama.

17:30 – Naučno-fantastični Beograd: Enki Bilal i Aleksa Gajić

Kako Beograd zamišljaju autori (naučne) fantastike? Šta se promenilo, a šta nije i zašto? U čemu leži posebnost našeg grada kroz ovaj žanr? Grad sagledan kao utopija, distopija ili alternativna istorija kroz stripske i filmske radove Enkija Bilala (Bunker Palas Hotel i Hatzfeld tetralogija) i Alekse Gajića (Tehnotajz i Tehnotajz: Edit i ja).

Predavač: Srđan Tunić (1984), istoričar umetnosti i svaštar, je nedavno objavio svoj prvi tekst o naučnoj fantastici za portal Uneven Earth / Not Afraid of the Ruins. Više o njemu na: http://srdjantunic.wordpress.com/

19:00 – Ženski strip u regionu

Žene su oduvek bile deo sveta stripa. Međutim, uprkos toj činjenici i dalje postoji uvreženo mišljenje da žene ne čitaju i ne razumeju, a svakako ne crtaju stripove. Tokom poslednjih godina je položaj strip autorki sve više u žiži javnosti – od toga koliko šansi dobijaju u industriji do toga za koje ih sve nagrade preskaču. Na ovom panelu ćemo imati priliku da razgovaramo sa nekoliko stripašica iz Hrvatske i Srbije, pa ćemo probati da vidimo kakva je situacija u regionu na tom polju i kako je biti žena u stripu na Balkanu.

Učesnice: Lea Kralj Jager, animatorka i strip crtačica iz Zagreba koja dok ne freelance-uje crta pitoma čudovišta, Valentina Briški, strip crtačica i ilustratorka iz Zagreba,  Yana – Jana Adamović, strip autorka (Delcourt) i autorka izložbe ženskog stripa „Ona se budi/BD Egalité” i Ana Omi, umetnica koja pravi stripove i video igre sa autoritetom jedne istoričarke umetnosti. Panel moderira Jelena Jokanović.

Amerikana

13-16:30h Opušteno igranje pre turnira
17-19 – Turnir u video igrama: “Soul Calibur 6”

Prijavljivanje počinje pola sata pre početka turnira i vrši se na licu mesta.

Propratni programi:

Prodajni sajam — Holovi Doma omladine Beograda, tokom svih dana događaja:

Sastavni deo konvencije je prodajni sajam na kom će domaći autori prodavati svoje radove, izdavači stripova će prodavati svoje knjige i stripove, a moći ćete da nađete i po neku figuru…

Izložba “Sunstone”-  Čarobna Knjiga

Sanstoun, erotski strip koji je osvojio svet, i pred našim čitaocima.
Kad je pre sedam godina počeo da izlaže slike i kratke epizode erotskog sadržaja na jednoj onlajn umetničkoj platformi, Stjepan Šejić, jedan od najistaknutijih stripskih stvaralaca s prostora bivše Jugoslavije, ni sam nije pretpostavio da će to biti osnova za svetski strip-fenomen tekuće decenije. Iz tih njegovih radova izniklo je delo koje se nikako ne uklapa u klasične stripske standarde, no koje je, međutim, uspelo da osvoji publiku kakvom se ne mogu pohvaliti ni mnogi među najpopularnijim serijalima današnjice.

Taverna — Sala Amerikana, tokom svih dana događaja:

Bleja u Taverni je postala sastavni deo svake konvencije. Naime, u pitanju je prostor gde posetioci mogu da se opuste, nešto pojedu i popiju dok čekaju sledeći program koji ih interesuje. Naravno, tu uvek ima dodatnih sadržaja kao što su video igre, društvene igre itd.

Turniri u video igrama — Sala Amerikana:

  • “Marel Vs Capcom Infinite” – Prvi dan – 17-18:30h
  • “Injustice 2” – Drugi dan – 17-19h
  • “Soul Calibur 6” – Treći dan – 17-19h

Društvene igre — Sala Amerikana, tokom svih dana događaja:

Za odmor i zabavu između predavanja, radionica i drugih sadržaja na Beokonu će biti i društvene igre, kao i po neki turnir.

FRP Sesije

Tokom tri dana događaja imaćete priliku da odigrate kratke FRP sesije, a putem linkova ispod se možete prijaviti: