Beokon 2018 — Prvi dan

Beokon 2018 — Program i satnica

PRVI DAN – PETAK

Velika sala

16:30 – 50 godina od Odiseje u svemiru

“2001: Odiseja u svemiru” jedinstven je spoj rada dva velikana – samovoljnog perfekcioniste i sineaste Stenlija Kjubrika i jednog od Svete Trojice Naučne Fantastike, Artura “Oca Satelita” Klarka. Zajedno su se upregli da naprave Najtačniji SF Film Svih Vremena, što su i uradili, a rezultatom – i filmom i knjigom – trajno su obeležili i oblikovali umove više generacija filmskih stvaralaca i gledalaca. I kao prediktivni SF, i kao arthaus film, i kao filozofska dilema, “Odiseja” je ostala misterija, sveta tajna pogodna kako za introspektivna i lična sagledavanja prirode života vaseljene i svega ostalog, tako i za šira razmatranja stremljenja čovečanstva ka svemiru, potencijala za nuklearno samouništenje, prednostima i opasnostima veštačkih inteligencija…

17:30 – Fox panel

Marvel nije uvek Marvel – prava na neke likove drže druge kuće, između ostalog FOX, ali i to doduše još kratko vreme. Pred okončanje kupovine FOX studija od strane Diznija, razgovaramo o Marvelovim serijama koje FOX producira ili emituje kod nas (Nadareni, Legion, Agenti SHIELD-a) i o njihovoj mogućoj budućnosti.

18:30 – SRPSKA NAUČNA FANTASTIKA DO DRUGOG SVETSKOG RATA

Zbog pozitivnog odjeka i velikog interesovanja ponavljamo nedavno održano predavanje Miodraga Milovanovića:

Kad se (danas) upustite u izučavanje istorije srpske naučne fantastike lako se sazna za “Jednu ugašenu zvezdu” (1902) Lazara Komarčića i “Posle milijon godina” (1889) Dragutina J. Ilića kao prva samostalna dela naučne fantastike u srpskoj književnosti. I onda se desi Majski prevrat, pa rat, pa Veliki rat, pa Drugi, pa se promeni paradigma društva, pa sletimo na Mesec i već smo u poznatijim i žanrovski definisanim vodama Kosmoplova, Sirijusa, Kentaura… Ali ostade nam više decenija u kojima je Srbija pratila i čitala ne samo Verna, Velsa, Meri Šeli, Orvela, Zamjatina već i ruski i američki palp, što u časopisima što u stripu, gledala “Put na mesec”, “Metropolis”… Kakvi su odjeci toga u domaćoj književnosti? Da li, i kakvu, fantastiku pišu naši pisci u tom periodu?

Miodrag Milovanović, autor knjige “Srpska naučna fantastika”, pokušaće da nam rasvetli ovu epohu iz ugla naučne fantastike, ukaže na probleme sa kojima se susretao izučavajući je, kao i neka ključna dela iz tog perioda.

20:00 – Predavanje: Džordž Romero, otac zombija

George A. Romero, koji je sa Noći živih mrtvaca udario temelje modernom viđenju zombija, nikada se zapravo nije njima bavio – bar ne hodajućim leševima, gladnim ljudskog mesa koji su postali zaštitni znak ovog filma. U centru Romerove pažnje su ljudi, tačnije ona vrsta ponašanja koja nas navodi da neku osobu nazovemo zombijem. Snimljena buntovničke 1968. godine, Noć živih mrtvaca verno je uhvatila duh svoga vremena: opštu nesigurnost, ratove, atentate, rastući uticaj medija, rovovske podele na linijama liberali-konzervativci, omladina-odrasli i NATO-Varšavski ugovor. Ali, ovaj prvi moderni horor film, snimljen za smešno malo novca u crno-beloj tehnici, suštinski je velik zato što Romero i mala ekipa prijatelja s kojim ga je pravio, nisu hteli da zauzmu stranu. Nije ih zanimala ideološka valjanost već ostrašćena isključivost spram nosilaca drugačijeg mišljenja, tj zombiranost, koja je u Noći prikazana kao ključ ljudske propasti.

O ovom filmu i njegovom enormnom uticaju na horor film i popularnu kulturu generalno govoriće Jovan Ristić, novinar, pisac, selektor i suosnivač Festivala srpskog filma fantastike, najstarije svetkovine žanrovskog filma u Srbiji.

21:00 – PROJEKCIJA NIGHT OF THE LIVING DEAD

Žanr: Horor
Režija: Džordž Romero
Scenario: Duane Jones, Judith O’Dea, Karl Hardman, Marilyn Eastman,…
Trajanje: 96 min.

Širom nacije se širi panika jer su mrtvi počeli da se vraćaju u život. Film prati grupu likova koji su se zabarikadirali na staroj farmi u nadi da se sačuvaju od tih krvožednih čudovišta.

Mala sala

16.30 – 28 magazin – prezentacija

28 je dvogodišnji digitalni magazin fokusiran na unikatne lične vizije i projekte Warhammer hobista, i narativni pristup skirmish igrama kao što su Necromunda, Inquisimunda/Inq28 i Dark Age of Sigmar, Magazin će biti potpuno besplatan i prvi tom će biti javno dostupan od jeseni 2018. Među sadržajima nudi članke o konvertovanju i farbanju minijatura, pravljenju terena, vajanju, kao i fanfikciju, intervjue, vesti, scenarije za igre i mnogo toga drugog. Osim prezentovanja magazina pričaćemo o tome kako smo se obreli u ovoj niši hobija i šta nas je privuklo, događajima na kojima smo učestvovali i pokazaćemo neke od sopstvenih radova iz ove oblasti.

Učestvuju: Ana Polanšćak, urednica magazina i Vladimir Matić-Kuriljov, wargaming hobista

17:30 – 80 godina Supermena

Iako se istoričari spore da li je Supermen bio faktički prvi superheroj, o tome da je to lik koji je praktično sam stvorio podžanr koji i danas prolazi kroz zlatno doba – uopšte nema spora. Ove godine se navršava 80 godina od izlaska prvog broja Action Comicsa, stripa u kome se prvi put pojavio Supermen, lik koji je praktično sam postavio standarde superheroja i pokrenuo nešto što se zove Zlatnim dobom stripa u SAD.

Naravno, u prethodnih osam decenija, Supermen je daleko prevazišao granice stripa, filma, serija, animacije i pop-kulture uopšte: on je postao simbol moralne čistote, društvenog angažmana, snage i borbe za bolje sutra svih nas.

Priča o Supermenu i svim njegovim inkarnacijama u popularnim medijima, ali i o njegovom globalnom društvenom značaju i univerzalnosti njegovog simbola mogla bi da potraje danima, ali mi ćemo tokom jedne tribine na Beokonu probati da porazgovaramo o značaju “velikog plavog” selje iz Kanzasa, koji već 80 godina nepokolebljivo vidi samo dobro u ljudima.

Učestvuju: Uroš Smiljanić i Igor Stanojević. Moderator: Pavle Knežević (Lurd)

19:00 – Warframe. Ninja’s Play Free

Da li su vam poznati ovi naslovi: Destiny 2? Final Fantasy XIV? WOW? Guild Wars 2? Black Desert Online? Elder Scrolls Online? Diablo 3? Šta je ovim igrama zajedničko? Da, to su online igre koje vam omogućavaju da sa svojim prijateljima na “žici” uživate u istoimenom naslovu. Problem počinje onog trenutka kada shvatite da je za sve te igre potrebno izdvojiti određena novčana sredstva kako bi svi mogli da uživaju u istoj, a nažalost nismo baš svi u mogućnosti da to učinimo.

Tu nastupa Warframe. Naslov koji se izdvaja iz mase mnogih drugih besplatnih igara na čijem kvalitetu mogu da mu pozavide mnogi drugi AAA naslovi.

Učesnici na tribini : Milan Radić, Filip Obradović, Liger Inuzuka, Vladan Nastanović

20:00 – Go Nagai: Život i delo

Devilman Crybaby je 2018. godinu započeo na veoma interesantan način. Najnovija adaptacija mange stare 46 godina je brzo osvojila srca mnogih gledalaca i pobudila interesovanje za njenog izvornog autora, njegova dela i njegov uticaj na anime i manga potkulturu, posebno po pitanju stvaranja podžanrova koji danas predstavljaju neke od zaštitnih znakova animea.

Ovo predavanje će se osvrnuti na život i delo Goa Nagaija, njegov uticaj na anime i mange.

Tribinu drži: Lazar Jovićević

Amerikana

17-18:30 – Turnir u video igrama: “Marel Vs Capcom Infinite”

Prijavljivanje počinje pola sata pre početka turnira i vrši se na licu mesta.

19-22:00 –  “SoA Post Halloween party!” – KPOP Žurka

Dragi naši SoA fanovi, sa velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na “SoA Post Halloween party!”
Za mnoge je Halloween završen, ali kod nas tek počinje, tako da ponesite svoje kostime i pridružite nam se uz zvuke uveliko poznatog Kpopa.
Za muzičke želje zadužen je DJ Haseo (maksimum pet želja po osobi)

Propratni programi:

Prodajni sajam — Holovi Doma omladine Beograda, tokom svih dana događaja:

Sastavni deo konvencije je prodajni sajam na kom će domaći autori prodavati svoje radove, izdavači stripova će prodavati svoje knjige i stripove, a moći ćete da nađete i po neku figuru…

Izložba “Sunstone”-  Čarobna Knjiga

Sanstoun, erotski strip koji je osvojio svet, i pred našim čitaocima.
Kad je pre sedam godina počeo da izlaže slike i kratke epizode erotskog sadržaja na jednoj onlajn umetničkoj platformi, Stjepan Šejić, jedan od najistaknutijih stripskih stvaralaca s prostora bivše Jugoslavije, ni sam nije pretpostavio da će to biti osnova za svetski strip-fenomen tekuće decenije. Iz tih njegovih radova izniklo je delo koje se nikako ne uklapa u klasične stripske standarde, no koje je, međutim, uspelo da osvoji publiku kakvom se ne mogu pohvaliti ni mnogi među najpopularnijim serijalima današnjice.

Taverna — Sala Amerikana, tokom svih dana događaja:

Bleja u Taverni je postala sastavni deo svake konvencije. Naime, u pitanju je prostor gde posetioci mogu da se opuste, nešto pojedu i popiju dok čekaju sledeći program koji ih interesuje. Naravno, tu uvek ima dodatnih sadržaja kao što su video igre, društvene igre itd.

Turniri u video igrama — Sala Amerikana:

  • “Marel Vs Capcom Infinite” – Prvi dan – 17-18:30h
  • “Injustice 2” – Drugi dan – 17-19h
  • “Soul Calibur 6” – Treći dan – 17-19h

Društvene igre — Sala Amerikana, tokom svih dana događaja:

Za odmor i zabavu između predavanja, radionica i drugih sadržaja na Beokonu će biti i društvene igre, kao i po neki turnir.

FRP Sesije

Tokom tri dana događaja imaćete priliku da odigrate kratke FRP sesije, a putem linkova ispod se možete prijaviti: