Beokon 2018 — Drugi dan

Beokon 2018 — Program i satnica

 

DRUGI DAN – SUBOTA

Velika sala

13:00 – Lucky strike cosplay – Gosti

Lina i Aleks su duo iz Rusije pod imenom „Lucky strike” koji već godinama izvodi svoje, neretko ručno rađene, kostime po konvencijama širom planete. Pored toga što su iskusni kosplejeri, izveštili su se i u mnogim tehnikama izrade kostima i rekvizita, te vas stoga očekuje i posebna radionica na kojoj će predstaviti jednu od tehnika koju često koriste. Najviše inspiracije nalaze u velikim filmskim franšizama i video igrama.

Luckystrikecosplay: https://www.instagram.com/luckystrikecosplay/?utm_source=ig_profile_share&igshid=6goaid4x4q5b

14:00 – Predstavljanje izdanja – Darkwood

Pojedini američki superheroji već više decenija imaju ustaljenu dinamiku  kako izlaženja, tako i potki priča; izdavačka kuća Darkwood vam ponosno predstavlja nekolicinu alternativnih  stvarnosti i fantazija junaka poput Supermena, Betmena, Panišera,  Miriklmena i mnogih drugih, priče koje važe za neke od najboljih,  najpopularnijih i najuticajnijih u kako našem, tako i u američkom  izdavaštvu. Autori poput Garta Enisa, Nila Gejmena, Alana Mura i drugih  su ostavili autorski pečat na ovim serijalima, te ćemo na tribini videti  razlike i sličnosti, vrline i mane originalne zamisli i autorske interpretacije.

15:00 – NAGRADNI KVIZ

Veliki, spektakularni, neponovljivi kviz “Ko zna znaće, ko ne zna – neznaće!” sada u Beokonskom izdanju.

Testirajte svoje fanovsko znanje iz raznih oblasti i osvojite vrlo vredne (lol) nagrade! Multimedijalni, dinamični i nadasve zabavni kviz će sasvim sigurno naterati finaliste da se zapitaju šta im je to trebalo, a publiku navesti na možda blagu grižu savesti dok uživaju u patnji nesrećnih finalista.

Jedno je sigurno – čeka vas zabava koju ćete pamtiti!

Kviz vode: Miljan Tanić i Pavle Knežević

16:30 – IN MEMORIAM URSULA LEGVIN: projekcija filma Worlds of Ursula LeGuin

Beokon ima čast da ekskluzivno predstavi Svetove Ursule K. Legvin,  dokumentarni film koji se bavi životom i zaostavštinom ove značajne spisateljice. Sniman tokom deset godina, uz saradnju sa samom Ursulom Legvin, film nas vodi na fantastično putovanje kroz njenu karijeru i njene svetove, fantastične i stvarne. Film sadrži prelepe animacije kao i razmišljanja o Ursuli Legvin autora poput Margaret Atvud, Nila Gejmena, Dejvida Mičela, Majkla Šejbona i drugih. Projekcija filma je praćena tribinom na kojoj učestvuju Jelena Jokanović i Ivana Damnjanović

18:30 – PREDSTAVLJANJE KNJIŽEVNIH DELA DR ZORANA ŽIVKOVIĆA (GoH)

Dr Zoran Živković je bez sumnje najpoznatije ime srpske fantastike, po više osnova: Prvi je doktor književnih nauka u SFRJ* sa SF temom, i prvi je predsednik Društva “Lazar Komarčić” (najstarijeg udruženja ljubitelja fantastike u Srbiji). Urednik je prestižne edicije SF dela Kentaur. Osnivač je i urednik izdavačke kuće i edicije Polaris koja je objavila preko 100 dela naučne i epske fantastike. Priredio je Enciklopediju naučne fantastike. Na televiziji je vodio emisiju Zvezdani ekran. Kao autor umetničke proze objavio je preko dvadeset samostalnih knjiga. Najprevođeniji je srpski autor. Za svoj književni rad osvojio je brojne nagrade (“Miloš Crnjanski”,  “World Fantasy Award”, “Isidora Sekulić”, “Lazar Komarčić”, Art-Anima, Stanislav Lem, itd.. )

Nedavno je američki izdavač Cadmus press kompletirao sabrana dela u tvrdom povezu, a Zavod za udžbenike redovno obnavlja kolekcije  i pojedinačne naslove.

Dođite na vođenu turu kroz obimnu, plodnu ali i trnovitu karijeru pisca.

20:30 – Projekcija: MCF : Future World

Žanr: Naučna fantastika
Režija: James Franco, Bruce Thierry Cheung
Scenario: Jeremy Cheung, Jay Davis, Bruce Thierry Cheung
Uloge: James Franco, Milla Jovovich, Lucy Liu, Suki Waterhouse, Snoop Dogg
Trajanje: 90 min.

U postapokaliptičnom svetu, u kome odavno nema vode i benzina, princ iz oaze kreće u potragu za lekom za bolesnu kraljicu (Lusi Lu), ali na tom putu, suprotstaviće mu se gospodar rata (Džejms Franko) i njegov robot Aš (Suki Voterhaus), što dovodi do smelog putovanja kroz pustinjske pustare.

Mala sala

13:00 – Umetnost Warhammera 40k: Evolucija vizije 41og milenijuma

Warhammer 40000 nije samo popularna franšiza igara, već dubok i slojevit fiktivni univerzum koji se gradi već duže od 30 godina. Prošetaćemo se kroz istoriju njegovog vizuelnog razvoja, predstavljajući radove Džona Blanša, Adriana Smita, Iana Milera i drugih ilustratora koji su oblikovali surovi mrak daleke budućnosti koju znamo i volimo. Pričaćemo o uticajima koje su upili, od Jeronimusa Boša do HR Gigera, evoluciji stila pojedinačnih umetnika kao i umetničke direkcije celokupnog setinga, i ključne odlike koje čine ovaj svet i njegov dizajn tako rezonantnim i primamljivim i dan danas. I za kraj pomenućemo i primere učešća fanova/konzumenata u izgradnji sveta, uključujući konvertovanje i bojenje minijatura, fanart, kostimiranje, igranje uloga i filmove.

Predavač: Vlarimir Matić-Kuriljov, primenjeni umetnik i wargaming hobista

Učesnici: Vuk Nikolić i Veljko Mirković

14:30 – A Game of Clothes: Kostimografija kao narativna alatka

Dobra kostimografija se ne svodi samo na efektno dizajnirane krpice – odeća ima moć da priča priče. Kada su kostimi urađeni valjano, to kako je lik obučen otkriva mnogo o njegovoj naravi, okolnostima i životnim odlukama. Mišel Klepton spada u najpoznatije savremene kostimografe na televiziji, a čuvena HBO serija “Igra prestola” predstavlja vrhunac njenog rada. Pridružite nam se u stilskom proputovanju kroz garderobu Vesterosa, dok divanimo o tome kako materijali, ukrasi, boje, krojevi i nakit pripovedaju o igrama moći između velikih kuća i karakternom razvoju junaka.

15:30 – Play!Zine – Predstavljanje

Da li ste se ikada pitali kako je to raditi u časopisu o video igrama? Kao mali ste sanjali ili još uvek sanjate da živite zarađujući od pisnja o igrama? Onda obavezno svratite na Beokon u subotu 3. novembra od 15:30, na tribinu koju će držati urednik časopisa Play!Zine uz dodatne goste.
Govoriće se o tome kako je to raditi u jednom takvom časopisu, kako časopis funkcioniše, koje su mane i prednosti takvom posla, kako izgleda radni dan jednog urednika i o mnogim drugim temama, i naravno odgovaraćemo i na sva vaša pitanja, bez dlake na jeziku.

 

17:00 – Arhetipovi u fantastici

Psihologija arhetipova već je dugo vremena popularan alat u analizi književnih i filmskih dela. Poslušajte koji se tipovi likova najčešće susreću u vašim omiljenim fantasy filmovima i knjigama i kako se razvijaju kroz priču.

Predavač: Pavle Horvat

18:00 – Mačevanje – mit i realnost

“Terca – škola istorijskog evropskog mačevanja” — Osvrt na praktičnu primenu mačevanja i istorijskih tehnika, kako je ono prikazano u pop-kulturi i koje su najčešće zablude vezane za mačeve i njihovu primenu.

19:30 – Čista hemija: deset godina serije „Breaking bad“

U svetlu prve desetogodišnjice početka emitovanja jedne od najboljih televizijskih serija svih vremena, rešili smo da upriličimo predavanje koje bi zainteresovalo i upoznate i neupoznate sa Breaking Bad. Dotaći ćemo se tema poput uticaja, nasleđa, najluđih scena, omiljenih likova, i generalno ćemo pokušati da odgovorimo na to koji je trenutni status Breaking Bad u popularnoj kulturi deset godina kasnije.

Amerikana

13-16:30h Opušteno igranje pre turnira
17-19 – Turnir u video igrama: “Injustice 2”

Prijavljivanje počinje pola sata pre početka turnira i vrši se na licu mesta.

Propratni programi:

Prodajni sajam — Holovi Doma omladine Beograda, tokom svih dana događaja:

Sastavni deo konvencije je prodajni sajam na kom će domaći autori prodavati svoje radove, izdavači stripova će prodavati svoje knjige i stripove, a moći ćete da nađete i po neku figuru…

Izložba “Sunstone”-  Čarobna Knjiga

Sanstoun, erotski strip koji je osvojio svet, i pred našim čitaocima.
Kad je pre sedam godina počeo da izlaže slike i kratke epizode erotskog sadržaja na jednoj onlajn umetničkoj platformi, Stjepan Šejić, jedan od najistaknutijih stripskih stvaralaca s prostora bivše Jugoslavije, ni sam nije pretpostavio da će to biti osnova za svetski strip-fenomen tekuće decenije. Iz tih njegovih radova izniklo je delo koje se nikako ne uklapa u klasične stripske standarde, no koje je, međutim, uspelo da osvoji publiku kakvom se ne mogu pohvaliti ni mnogi među najpopularnijim serijalima današnjice.

Taverna — Sala Amerikana, tokom svih dana događaja:

Bleja u Taverni je postala sastavni deo svake konvencije. Naime, u pitanju je prostor gde posetioci mogu da se opuste, nešto pojedu i popiju dok čekaju sledeći program koji ih interesuje. Naravno, tu uvek ima dodatnih sadržaja kao što su video igre, društvene igre itd.

Turniri u video igrama — Sala Amerikana:

  • “Marel Vs Capcom Infinite” – Prvi dan – 17-18:30h
  • “Injustice 2” – Drugi dan – 17-19h
  • “Soul Calibur 6” – Treći dan – 17-19h

Društvene igre — Sala Amerikana, tokom svih dana događaja:

Za odmor i zabavu između predavanja, radionica i drugih sadržaja na Beokonu će biti i društvene igre, kao i po neki turnir.

FRP Sesije

Tokom tri dana događaja imaćete priliku da odigrate kratke FRP sesije, a putem linkova ispod se možete prijaviti: