Beokon 2017 – Prvi dan

Beokon 2017 – Prvi dan

VELIKA SALA

16-17h – FOX Tribina: Ko još gleda crtaće?

Crtani filmovi se na uvek na prvu loptu povezuju s decom, međutim crtane serije namenjene odraslima su već dugi niz godina nezaobilazni sastojak u programskim šemama najvećih TV kanala. FOX je tokom poslednje tri decenije ostavio neizbrisiv trag u popularnoj kulturi sa svojim crtanim serijalima kao što su The Simpsons, Futurama, Family Guy ili Amercan Dad. Šta su prednosti ovog interesantnog formata i kakva budućnost očekuje animirane serije u digitalizovanoj budućnosti?
o Moderator: Darko Mitrović

18-19h – SUPERNATURAL – OD FANOVA ZA FANOVE

Supernatural fandom – šta pokreće ovu rulju vrištećih obožavalaca? Da li su to likovi, glumci, muzika ili tematika? Beskrajni potencijal za pisanje fanfikcije? Ili možda religija, i mitologija, natprirodno, više sile i veliki plan? Šta mislimo o upotrebi takve tematike za masovnu zabavu? Šta održava ovu seriju nakon 13 sezona? Kako su godine uticale na glavne glumce, kako na priču, a kako na fandom? O svemu ovome će se pričati na ovoj otvorenoj tribini, gde se maksimalno podstiče učešće publike. Tribinu vodeHristina Vlajkovic i Filip Obradovic.

19:30-20:30 – Tribina: 30 godina “Dilana Doga”

„Da li ste razgovarali sa psihologom ili psihijatrom?“

To je jedno od najčešćih pitanja koje je svojim klijentima postavljao Dilan Dog, istraživač noćnih mora, pre nego što bi se odlučio da li da prihvati slučaj. Ovaj bivši policajac, nepopravljivi romantik sa blagom filozofskom crtom i jakom sklonošću ka nadrealnom, ušetao se u naše živote pre tačno 30 godina i tu je ostao. Potpuno drugačiji od svega što smo videli u hororu kao žanru do tada, Dilan je poštujući svoju tradiciju redifinisao žanr i čitave mlade generacije je upoznao sa stripom i istorijom horor žanra, mnogima šireći vidike svojim eklektičnim pristupom pop-kulturi i istoriji umetnosti. Na velikoj beokonskoj tribini posvećenoj ovom jubileju govoriće ljubitelji, poznavaoci i sadašnji izdavači Dilana. Dođite da se družimo i pričamo o Dilanu. Neće biti alkohola, niti skučenog prostora, kao ni paukova ili mesa i nigde nećemo putovati, pogotovo ne avionom.

Učestvuju Dušan Mladenović, glavni urednik Veselog četvrtka, Marko Šelić – Marčelo, urednik „Dilan Dog „izdanja Veselog četvrtka, i Aleksandar Radivojevic, dramaturg i poznavalac serijala „Dilan Dog“. Domaćin i moderator: Павле Кнежевић.

21h – PROJEKCIJA: „DRAKULA“ 1931

Ove godine obeležavamo 120 godina od nastanka najpoznatijeg vampirskog romana, „Drakule“ Brama Stokera. U to ime pripremili smo zaista posebnu projekciju – istoimeni film iz 1931. godine, koji je prva zvanična ekranizacija romana, odnosno ekranizacija brodvejske predstave zasnovane na romanu.

U pomenutoj predstavi, a zatim i u filmu, omiljenog nam vampira je glumio Bela Lugoši, mađarski glumac koji je početkom 20. veka emigrirao u Ameriku. Lugošiju je ova uloga obeležila karijeru. Njegovi manirizmi, jak akcenat (kog nije uspeo da se otarasi do kraja života), dugačak plašt sa visokim okovratnikom i pauze u govoru postale su odrednice za sve glumce koji će posle njega tumačiti Drakulu. Umesto čudnog starca iz romana i jezivog monstruma iz „one druge verzije“, Lugoši je po prvi put predstavio Drakulu kao zanosnog, otmenog, aristokratskog stranca koji zavodi svoje žrtve. Iako se Lugoši verovatno ne uklapa u današnje standarde za ideju „zanosnog“ vampira, njegova predstava je svojevremeno bila izuzetno popularna među ženskim ljubiteljima pozorišta. Njegovo tumačenje, međutim, postalo je toliko upečatljivo da se Lugoši teško borio sa kalupom uloge negativca koju mu je većina reditelja posle toga dodeljivala. Ipak, Lugošijev uticaj na podžanr vampirskih priča je neosporiv, a za mnoge od nas je definisao način na koji vidimo Stokerovog „Drakulu“, bilo da smo svesni da potiče od Lugošijevog filma ili ne.

KLUBIĆ

15.30-16.30h – BG GEEK: O DRUGOJ SEZONI „STRANGER THINGS“ i ostalim aktuelnostima

BG GEEK, podkast koji vas vodi kroz kroz gikovštinu od novih gedžeta do popularnih serija i filmova, poziva vas na panel o drugoj sezoni najpoznatije NETFLIX serije – „Stranger Things“! Pored ovoga, osvrnućemo se i na najzanimljivije teme o kojima se u podkastu govorilo tokom ove godine.

Sa vama će biti Miloš Tabić, guru Raspberry Pi kreacija i video igara, i Goran Vojteški, koji najviše uživa u filmovima Kevina Smita i Apple proizvodima.

​Sve epizode podcasta možete naći na podcast.rs.

17-18:30h RADIONICA: Živko Kondić – Zhillustrator – DIGITAL ART STARTER PACK

Živko Kondić, alias Zhillustrator, ilustrator je iz Novog Sada specijalizovan za digitalno slikanje i improvizovanje mešanim medijima. Tematski najviše preferira low-brow SF, kombinaciju naučne fantastike i alternativnih stvarnosti, a stilski digitalno slikanje koje je vođeno realnim procesom slikanja i često inspirisano realizmom. Trenutno radi na „Alterslaviji“ ličnoj seriji slika inspirisanih regionalnim predelima u paralelnoj stvarnosti, koji se presecaju sa elementima naučne fantastike koji se često pojavljuju manje ili više diskretno.

Digital Art Starter Pack radionica je namenjena onima koji ulaze u svet digitalnog crtanja/slikanja i drugima koji žele da saznaju više o inicijalnim koracima tzv. „thumbnailinga“. Fokusiraćemo se na „Art Fundamentals“ principe koji se mogu šire primeniti, čak i izvan digitalnog sveta. Uz ispunjene tehničke uslove, biće uživo predstavljeni i alternativni programi za digitalno slikanje: ArtRage, Krita, Paintstorm Studio i Mischief.

Možete pogledati Živkov rad na http://www.zhillustrator.com/

19-20:30hKILLING STALKING – MRAČNA STRANA KOREJSKOG STRIPA

Internet strip „Killing Stalking“, iz pera mlađahne korejske autorke čiji je pseudonim Koogi, preko noći je osvojio globalni fandom i postao jedan od najtraženijih naslova na platformama kao što su Tumblr i Instagram. Strip o serijskom ubici i mladiću nesrećno zaljubljenom u njega, koga uhođenje obožavanog čoveka vodi prvo u lance a zatim u saučesništvo, i te kako je uzburkao internet – Koogi se inspiriše dugom tradicijom nasilnih korejskih trilera i oslanja na neprijatan psihološki realizam kako bi ispričala svoju priču u kojoj nema nevinih, a kraj je nemoguće predvideti. Upravo je takav pristup i učinio „Killing Stalking“ kontroverznim naslovom, jer neki smatraju da u današnja vremena nije prikladno govoriti o delikatnim temama kao što su Stokholmski sindrom ili homoseksualnost, a da narativ beskompromisno skreće sa staze političke korektnosti. O popularnosti „Killing Stalking“ i svemu što ona nosi divane Una ObrićVisnja Grocic iIsidora Vlasak.

AMERIKANA

16-19:30h Causal gaming KlanRuR

20:30-23 – Late Halloween KPOP Party