Beokon 2017 – Drugi dan

Beokon 2017 – Drugi dan

VELIKA SALA

12-13h – „SLUŠKINJINA PRIČA“ – ROMAN, SERIJA I STVARNOST

„Sluškinjina priča“ je objavljena pre 30 godina, ali govori o pitanjima koja su danas možda i aktuelnija nego u doba kad je napisana: odnosu sigurnosti i slobode, krhkosti demokratije i ljudskih prava, i mehanizmima represije. Iako nije ni prvi ni poslednji roman koji se bavi neprimetnim klizanjem društva u totalitarizam, ova knjiga to čini na tako ubedljiv i visceralan način da je nemoguće analizirati je sa prevelikim odmakom i nepristrasnošću (pa nećemo ni pokušavati). O bezvremenoj prirodi ove distopije govori i činjenica da je upravo ove godine adaptirana u izuzetno uspešnu i nagrađivanu TV seriju koja je uspela da ubode u bolne tačke današnjeg društva na isti način na koji je izvornik to učinio 80-ih godina prošlog veka. Pričaćemo o tome šta se promenilo, a šta je ostalo isto u periodu između ove dve verzije, i koliko su one ogledalo naše realnosti. UčestvujuJelena JokanovicIvana Damnjanović i Anja Anđelković.

13:30-15h – BEOKONSKI KVIZ

Da li si ti ultimativni geek i želiš to da dokažeš svima? Dođi na tradicionalni, veliki BEOKONSKI KVIZ i pokaži šta znaš! Od kvalifikacija, preko pitalica i igara poput „čik pogodi iz kojeg filma je ovaj isečak“, tu smo da se zabavimo, možda naučimo nešto novo, a na kraju najbolje očekuju i vredne nagrade!

Kviz vodi Miljan David Tanić

15:30-16:30h – GOŠĆA BEOKONA – ICONOCLAST*: THE HUNGER GAMES I MOĆ VIZUELNE PREZENTACIJE

Kosplejerka iz Budimpešte ICONOCLAST* ubraja se u najuspešnije u svojoj zemlji: predstavljala je Mađarsku na brojnim međunarodnim takmičenjima, pomerala je granice kada je reč o standardima za šivenje, i dizajnirala je mnoštvo originalnih kostima na osnovu opisa iz knjiga, vizuelno oživljavajući junake koji su nam dotle bili poznati samo na papiru. Međutim, posebna strast su joj „Igre gladi“ – uradila je svaki kostim Ketnis Everdin koji se pojavio u serijalu, i pažljivo je analizirala ulogu koju dizajn garderobe tumači o ovoj priči o revoluciji.

Dobar kostim nije samo lepa odeća – on služi kao narativna alatka za pričanje priče. ICONOCLAST* će govoriti ulozi mode u borbi za jednakost i pravdu, o vizuelnim aspektima marketinga, o brendiranju i simbolima kao oruđu propagande, i o tome kako su autori „Igara gladi“ koristili kostimografiju kao jedan od najjačih narativnih elemenata, uz detaljan prikaz slojeva značenja koji se kriju u nekima od najupečatljivijih kostima. Za sve ljubitelje mode i revolucije, ovo je predavanje koje se ne propušta!

17-18:30h – GOTOVANJE: SVE O SEDMOJ SEZONI „IGRE PRESTOLA“

Podkast GoTovanje, nastao u saradnji između istoimene rubrike sajta Geekovacha i projekta Dopisi iz Diznilenda, najslušanija je domaća internet emisija na gikovske teme – a kako i ne bi bila, kada svako izdanje mazohistički detaljno, u sitna crevca, secira svaku pojedinačnu epizodu „Igre prestola“ (za prijatelje, Gejmotron). Bonus poeni jer često traje i duplo duže od rečene epizode. U okviru BeoKona, već je tradicija da GoTovanje ima svoje izdanje uživo – raspravljamo o tome šta je sve pošlo naopako u sedmoj sezoni, da li je zaista Gejmotron propo, koji momenti su valjali, a od kojih nas je hvatao transfer blama, ima li nade da će se u završnoj sezoni išta popraviti, zašto se Jovica zove baš Egon, ko će dočekati mart 2019, i kada će Martin konačno d’izbaci novu knjigu. Dočekuju vas dežurni mrsomudi u punom sastavu – Miljan David Tanić,Nemanja PaleksićSofija Vukovic i Isidora Vlasak. Fanovima smo pripremili i poklon-iznenađenja (!), a tu će biti i ekipa Gejmotron kosplejera u proširenom izdanju, sa novim kostimima i novim članovima. 

19-20:30h – POČASNI GOST BEOKONA – NORMAN SPINRAD

Počasni gost BeoKona je Norman Spinrad (1940), američki pisac, kritičar i esejista. Jedan je od prodornih glasova novog talasa naučne fantastike, pokreta koji je razdrmao naučno-popularni pristup pisanju NF, uvodeći dubinu promisli, provokativne teme i eksperimentalne pristupe, bojeći sve šarenim odsevima LSD-a i kontrakulturne revolucije. Njegovi romani pomeraju granice, budući da ih on sam ne priznaje. Radnju često smešta u neprijatne vizije bliske budućnosti, a neke su se nažalost i ostvarile.

U više od 20 romana Spinrad piše o medijima, državnoj politici i potencijalnoj besmrtnosti („Bug Jack Barron“, 1969, objavljen u časopisu „New Worlds“ koji je uređivao Majkl Murkok, zamal’ nije doveo do zabrane izlaženja), spoju fašizma i svemirske opere („The Iron Dream“, 1972, alternativna istorija o Hitleru koji posle propale političke karijere postaje uspešan pisac fantasy romana u Njujorku), o užasima sekti („The Mind Game“, 1980, inspirisan „uspesima“ kolege L Rona Habarda), komercijalizaciji i prodaji rok muzike („Little Heroes“, 1987), zavodljivosti i lažnom sjaju zavisnosti („Vampire Junkies, 1994), opasnostima klimatskih promena (Greenhouse Summer“, 1999), mladim džihadistima („Osama the Gun“, 2010, o naivnom i iskrenom mladiću koji postaje vođa terorista Islamskog kalifata i, poput Čea Gevare, ikona borbe protiv amerikanskog imperijalizma).

U Srbiji je objavljena kompilacija eseja o naučnoj fantastici „Okvir i retrospektiva“ (Everest media, 2009) gde se razmatraju različiti aspekti naučnofantastičnog stvaralaštva.

Njegov novi roman „The People’s Police“ (2017) smešten je u Nju Orleans pokošen prirodnim i finansijskim katastrofama, u kom bela vudu kraljica, pošteni policajac, i makro bez bordela pokušavaju da obnove srušeni grad.

21-23h – GOSTI BEOKONA: ELITA

Zadovoljstvo nam je da najavimo i prve goste: ELITA cartoon. Elita je pozvana na Beokon, i Elita se odazvala!

Navratite da sa zajedno sa kreatorima Elite izmaratoniramo celu prvu sezonu na velikom platnu! Nakon serije sledi panel na kome ćete moći da čujete odgovore na čuvena pitanja: “Kada će druga sezona?” (spoiler alert: znaju, neće da kažu), “Kako izgleda proces pravljenja epizode?”, “Kada će druga sezona?”, “Gde nalazite inspiraciju?”, “Kada će druga sezona?”, “Zašto su brojevi na računu za struju drugačiji?“, “Kada će druga sezona?” i šta god vam još padne na pamet.

KLUBIĆ

12-13h – PREDSTAVLJANJE: ATHARON, KNJIGA I STONI RPG

Argent Hellion (Nikola Kojić) je autor fantazijskog sveta Atharon, u kome je smešten roman „Atharon: Exordium“, i stona igra Konkvest. Upoznajte se sa autorom, mitologijom Atherona, i zaigrajte koju partiju na licu mesta.

13:10-14:30h – RICK AND MORTY: BEOKONSKA RIKSKUSIJA

Rika i Mortija ne moramo da predstavljamo, s obzirom na vrtoglavu popularnost koju su stekli. Treća sezona, koju smo čekali kao gladnu godinu, prebrzo je prohujala i još jednom ostavila za sobom prazninu koju možemo da popunimo jedino gledanjem starih epizoda iznova i iznova, opsesivnim analiziranjem najsitnijih detalja i diskutovanjem o najluđim fan teorijama. Niko nije ostao ravnodušan i svako ima drugačije mišljenje o tome šta čini ovu crtanu seriju za odrasle toliko posebnom, da li je treća sezona ispunila očekivanja i koja je najbolja epizoda ikad. Odgovore na ova i druga goruća pitanja pokušaće da daju Bojan VukadinovićDraško RoganovićIvana Nešić iVladimir Matic-Kurylev.

14:40-15:30h – BLADE RUNNER: ŠTO JE ČOVJEK, A MORA BIT ČOVJEK?

Film Ridlija Skota „Istrebljivač“ („Blade Runner“) iz 1982. bio je produkcijsko mučenje i bioskopski neuspeh, a postao kultni klasik, vizuelni uzor i etalon za sve kiberpank distopije smeštene u blisku budućnost. Više od toga, pokreće vanvremena i složena pitanja života, slobode i identiteta, ne dajući jednoznačne i jednostavne odgovore. Upravo ta otvorenost i pružanje mogućnosti gledaocu da sam izvuče svoje zaključke i formira stavove održavaju ovaj film i dalje zanimljivim i bitnim.

Najava nastavka je dočekana sa ambivalentnim uzbuđenjem, naročito posle novijih Skotovih uradaka iz franšize „Alien“ koji su, iako vizuelno i tehnički savršen,i bili vrlo problematični na kognitivnom i emotivnom planu. „Blejdraner 2049“ ima sjajnog Vilneva za reditelja, veliki povratak Harisona Forda, tri kratka (dobra!) animirana filma koji nagoveštavaju dešavanja… i Rajana Goslinga. Unutar univerzuma „Blejdranera“ prošlo je 30 čudnih godina, a slomljeni svet se naherio na neočekivane načine. Kroz njega šepaju neki drugačiji ljudi i neki drugačiji replikanti.

15:40-16:30h – PREDSTAVLJANJE STRIPA: „SAGA“

„Saga“ je relativno novo ostvarenje američkog autora Brajana K. Vona – prvi broj stripa objavljen je 2012. godine, i uspeo je da maltene preko noći stekne veliku popularnost. U pitanju je vešto osmišljen naučno-fantastični serijal koji pored komedije, akcije, elemenata epske fantastike i svega što čini jednu Sci-Fi priču dopadljivom, u svojoj srži ipak pre svega predstavlja porodičnu priču o paru koji se brine o svojoj ćerki dok između njihovih vrsta bukti rat. Vaun je, uz Fionu Stejpls kao ilustratorku, uspeo da oživi priču koju je osmišljavao od detinjstva, a koju je obogatio svojim skorašnjim iskustvima kao otac. „Sagu“ su inspirisala brojna naučno-fantastična dela, uz pomoć kojih gradi svoju svežinu i originalnost, a ne okleva da se dotakne ni ozbiljnijih, realističnih tema. Strip obiluje nezaboravnim likovima koji se često prikazuju i u svakodnevnim, običnim situacijama, zbog kojih je lako saosećati sa njihovim ljudskim stranama – uprkos tome što očigledno ne pripadaju ljudskoj vrsti.

U prilog „Sagi“ govori i to što je više puta nagrađivana za scenario, crtež, pojedinačna izdanja i kao strip u celini – pokupila je toliko nagrada da njihovo nabrajanje ne bi stalo u ovu najavu.

Na domaćem tržištu, „Sagu“ izdaje Čarobna Knjiga Izdavačka Kuća, a na BeoKonu će o stripu govoritiDarko Tuševljaković i Oto Oltvanji.

16:40-17:30h – HOROR FANTASTIKA LAVKRAFTA I LIGOTIJA

Ova tribina je posvećena horor fantastici, sa naglaskom na stvaranju izmaštanih, košmarnih svetova kod klasičnog pisca H. F. Lavkrafta i njegovog najdoslednijeg savremenog naslednika, Tomasa Ligotija. Kako se tretiraju realizam a kako fantastika, kako san a kako java, kako paralelni a kako tzv. normalni svet u delima ovih pisaca? Na primerima iz upravo izašlog Lavkraftovog romana „Snovita potraga za neznanim Kadatom“, smeštenom u „Zemlje sna“, i po prvi put na srpskom objavljene Ligotijeve zbirke „Pisar tame“, čije priče neprestano osciluju između pakla budnosti i košmara, govoriće se o prožimanju žanrova horora, fentezija, SF-a i tzv. urbane fantastike.

Učestvuju: Dejan Ognjanovic, Bojan Bosnić iKristijan Relic.

17:40-18:30h – SOCIJALNA PRAVDA U GEJMINGU: „OVERWATCH“

Svedoci smo da u današnje vreme postoje ljudi koji pokušavaju da nametnu svoju veštačku preosetljivost na druge, ponekad sa razlogom, a često i bez. Ništa nije izuzeto, od muzike, filma i TV-a, pa sve do gejminga. Jedna popularna igra je često pod budnim okom tzv. SJW (Social Justice Warrior) populacije, što zbog svoje globalne popularnosti, tako i zbog svoje raznolike palete igrivih likova. Od jednostavnih stvari kao što su poze i uzrečice, do kulturoloških, polnih, seksualnih i raznih drugih razloga, „Overwatch“ je igra koja na gotovo nedeljnoj bazi privlači rasprave na sve ove teme i mnogo više. U okviru ove tribine, mi ćemo pokušati da proniknemo gde u tome ima osnova, gde nema, a gde su kreatori igre mudro zaobišli kontroverze. Učestvuju Mina PetrovićMiljan Truc iKlan RuR.

19-20h – MORMONI U SVETU NAUČNE I EPSKE FANTASTIKE

Orson Skot Kard (pisac sage o Enderu i „Priča o Alvinu Tvorcu“), Brendon Sanderson (pisac „Reda magle“ i poslednje tri knjige „Točka Vremena“) i Stefeni Mejer (spisateljica „Sumraka“) neki su od autora koji su aktivni članovi Crkve Isusa Hrista Svetaca Poslednjih Dana. Saznajte kako je njihova vera uticala na svetove fantastike po kojima su postali poznati, kao i u kakve kontroverze su se neki od njih upleli. Pored diskusije o autorima, tu je i osvrt na prikaz Mormona u popularnoj kulturi, od Šerloka Holmsa, preko „South Park“-a pa do „The Expanse“-a. O piscima i delima koje volimo (ili mrzimo) pričajuVladimir Matic-Kurylev i Nikola Ilic.

AMERIKANA

13-20h Turnir: Marvel vs Capcom: Infinite Turnir: Injustice 2

~*~